Totaal aantal pageviews

zondag 9 januari 2011

Bij het overlijden van Sam Galesloot

Sam Galesloot
Sam Galesloot is overleden. Ik moest ook eerst even nadenken waar ik die naam eerder gehoord had. Sam is 26 jaar geworden, maar was 18 jaar geleden al opgegeven door de artsen. Hij was toen al doof en blind en kon niet lopen of zelfs maar kruipen. Ook moest hij kunstmatig beademd worden.

Op dat moment kwam het AVRO-programma “Vinger aan de pols”voorbij. Programmamaakster Ria Bremer wilde een documentaire maken over beslismomenten in een leven dat nog maar enkele maanden kon duren. Maar Sam’s wil om te leven overwon alles. Uiteindelijk heeft Ria Bremer hem 18 jaar gevolgd.  In die periode legde zij de vele gesprekken met de ouders en het behandelend medisch team vast. Er werd gesproken over “zinloos medisch handelen”.  Zinloos omdat een leven geen kwaliteit meer zou kennen wanneer je niet meer kunt horen, zien of zelfstandig ademhalen. Maar het leven van Sam ging verder en trok zich niets aan van medische criteria. Er werd een speciaal hand/wangalfabet voor hem ontwikkeld, Sam behaalde diploma’s en kreeg zijn eigen appartement met 24-uurs verzorging. Artsen en andere behandelaars volgden vol ongeloof zijn leven. De ouders hadden de zware opgave om Sam te steunen in zijn wil om te leven.

Dit alles was te zien in de documentaire over zijn leven die in april 2010 werd uitgezonden en daarna over de hele wereld werd vertoond. Sam zelf kreeg talloze reacties via mail, Hyves en Facebook en uitnodigingen om op congressen te verschijnen.
Behalve met positieve reacties werd Sam ook geconfronteerd met de vele discussies over de kwaliteit van zijn leven. “Woedend kon hij worden; in zijn visie was er maar een persoon die daarover mocht oordelen en dat was hij zelf, “ zegt Ria Bremer.
Sam Galesloot met Ria Bremer

Ondanks al zijn beperkingen genoot Sam van het leven. Hij reisde veel en was net aan een rechtenstudie begonnen. En hij was verliefd geworden op een spastisch meisje dat hem benaderd had nadat de documentaire over zijn leven was uitgezonden.

Sam Galesloot is in de Nieuwjaarsnacht aan een hartstilstand overleden. Midden in een levensfase die hij zelf beschouwde als een hoogtepunt in zijn leven.

Op dinsdag 11 januari (Nederland 1, 22.30 uur) zendt de AVRO de documentaire “Sam: het afscheid”, als eerbetoon aan de man die het onderwerp “kwaliteit van leven” op de agenda van de medische wereld kreeg.

Hieronder kun je kijken naar de documentaire “Sam: een leven dat blijft verbazen”, die eerder op 26 april  2010 werd uitgezonden. En daar weer onder een debat tussen betrokkenen en medici dat naar aanleiding van deze documentaire gevoerd werd over de vraag: wat is kwaliteit van leven eigenlijk en wie bepaalt dat? (Het kan zijn dat je een paar keer moet klikken voor hij het doet.)

Bron: avro.nl

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.





Klik hier voor de nota "Begrippen en zorgvuldigheidseisen KNMG rondom het levenseinde"

Klik hier voor informatie van de rijksoverheid rond euthanasie

Klik hier voor de website van de Vereniging Spierziekten Nederland

1 opmerking:

  1. Just in response to your question, I am thinking the next theme to be for the carnival of social work would be measuring outcomes. I know this is pretty broad, but look forward to reading what people have to say!

    BeantwoordenVerwijderen