Totaal aantal pageviews

donderdag 13 januari 2011

Wat bezielt medewerkers?

Vanavond bezig geweest met een artikel in het Engels voor een blog carnival van mijn Canadese medeblogger Gord Cummings. Een blog carnival is een soort markt van bloggers, waarin ieder een artikel schrijft over een bepaald thema. Vervolgens linkt de organisator (in dit geval Gord) door naar de blogs van alle deelnemers. Het voordeel voor de lezer: hij/zij krijgt vanuit verschillende invalshoeken (en in dit geval ook uit verschillende landen) artikelen te lezen over één bepaald thema. Het voordeel voor de blogger: hij/zij krijgt een veel breder publiek. (Ook een leuk idee voor als je je onderwijs wil internationaliseren, trouwens!) Maar in het Engels duurt het toch allemaal net iets langer. Daarom nu dus even wat minder tijd voor een uitgebreide blogpost.


Echter: vanochtend Stand-van-Zakendag gehad bij de Academie Mens en Maatschappij. Een mooie traditie in wording, waarin teamleiders, onderwijscoordinatoren, beleidsfunctionarissen, directie en managers elkaar vertellen waar ze mee bezig zijn geweest in het afgelopen jaar en wat hun plannen zijn. Veel positieve verhalen, maar gelukkig durven mensen elkaar ook tegen te spreken. Vaak gaat het daarbij om opvattingen over hoe veranderprocessen aangestuurd moeten worden. Hoeveel leiding er wel of niet gegeven moet worden. Kaders die wel of niet helder zijn. Ik moest denken aan onderstaand filmpje over wat mensen op hun werk motiveert. Drie dingen staan centraal:  autonomy, mastery, purpose.


Gij, die niet goed Engels spreekt, vreest niet! De animaties maken dat je het verhaal steeds kunt volgen, ook als je niet elk woord kent. En bovendien zorgen ze - dat is althans mijn ervaring - dat je veel beter onthoudt wat er gezegd wordt. Razend knap gedaan! Kijk en geniet!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten