Totaal aantal pageviews

zondag 2 januari 2011

Genieten van statistiek !

Wat maken ze bij de BBC toch schitterende programma's! Helaas is de Engelse Uitzending Gemist hier in Nederland niet te bekijken, dus vaak blijft het bij achteraf lezen wat je als niet-Brit nu weer gemist hebt. Maar de BBC-documentaire The Joy of Stats vormt, dankzij YouTube, een gelukkige uitzondering.


Als social worker krijg je, of je het nu leuk vindt of niet, te maken met statistiek. Veel onderzoek dat studenten in de opleiding doen is hoofdzakelijk kwalitatief van karakter. De roep om de inzet van evidence-based interventies klinkt echter steeds luider, soms zelfs als een eis van subsidieverstrekkers. Als professional zul je in staat moeten zijn om wetenschappelijke literatuur over onderzoek naar het effect van interventies te lezen en op zijn waarde te beoordelen. Daarvoor is een basale kennis van statistiek onontbeerlijk.


In The Joy of Stats biedt de Zweedse professor Hans Rosling die basiskennis. En wat meer is: hij doet dat op een zeer aanstekelijke manier. Hij presenteert met een enthousiasme waar Jack van Gelder nog wat van zou kunnen leren. Bovendien laat hij zien hoe statistiek bijdraagt aan beleid. Hij legt uit hoe Florence Nightingale vooral dankzij het gebruik van statistiek en overtuigende grafieken de overheid wist te overtuigen van de noodzaak van hervormingen in de gezondheidszorg. Hij bespreekt hoe in San Francisco statistische gegevens over criminaliteit tot op straatniveau openbaar gemaakt worden om burgers de mogelijkheid te geven om invloed uit te oefenen op het beleid van de politie (daarbij gaat hij naar mijn smaak wel wat gemakkelijk voorbij aan aspecten van privacy, maar je kunt niet alles behandelen in 59 minuten en 13 seconden). Hij laat zien hoe Google statistiek gebruikt om websites, teksten en - in de nabije toekomst - mogelijk ook live gesproken woord te vertalen. En hij vertelt hoe statistiek de manier waarop onderzoek gedaan wordt gaat veranderen: van theory-driven naar data-driven onderzoek.

Maar het mooiste blijven wel de technische hoogstandjes in de documentaire, die je het gevoel geven dat je naar de finale van de 100 meter sprint op de Olympische Spelen zit te kijken in plaats van naar een documentaire over statistiek. Zeer warm aanbevolen, ook (misschien wel vooral) voor mensen die niets met cijfertjes hebben!The Joy of Stats from Gapminder Foundation on Vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten