Totaal aantal pageviews

dinsdag 14 december 2010

Het goede leven op Harvard. Weblectures van Michael Sandel

Altijd al eens een cursus willen volgen aan Harvard University? Voor degenen die daar het geld of het talent of – zoals ik – allebei niet voor hadden zijn nu de colleges van Michael Sandel online te bekijken. In een opnamekwaliteit die past bij de wereldberoemde universiteit. “What is wrong, what is right?” is het overkoepelende thema van de serie.

Wie is Michael Sandel? Sandel is hoogleraar politieke filosofie aan Harvard. Hij promoveerde onder Charles Taylor (niet die ene die Naomi Campbell diamanten gaf, maar de filosoof) en werd bekend met Libaralism and the Limits of Justice, een kritiek op het werk van John Rawls. Sandel geeft colleges over ethiek die zo populair zijn dat hij heeft moeten uitwijken naar het theater van Harvard. Gemiddeld zijn er bij zijn colleges zo’n 1000 studenten aanwezig! Sandel stelt lastige vragen over morele verantwoordelijkheid. Om ons gevoel voor morele verantwoordelijkheid te ontwikkelen is oefening nodig, zegt hij. Die oefening leidt tot praktische wijsheid, in de woorden van Aristoteles: phronèsis. Juist handelen is een kwestie van veel ervaring opdoen met morele dilemma’s, en daarvan leren. Het gaat er niet om regeltjes toe te passen in de trant van: “als situatie X zich voordoet, dan is artikel 13 van de beroepscode van toepassing”. Het gaat er juist om dat je door oefening leert onderscheiden waarin deze situatie zich net weer onderscheidt van een andere. Sandel brengt dat in de praktijk door zijn studenten voortdurend te bevragen: “Wat vind je van…. ? Maar wat vind je dan van…..?”

De serie van 12 colleges is te vinden op Justice with Michael Sandel. Elk college behandelt twee thema’s. Sommige zijn typisch Amerikaans zoals “same sex marriage”, dat voor de meesten van ons geen dilemma meer vormt (toch?). Maar ook daar is het nog interessant om je overtuigingen uit te dagen en te kijken hoe stevig ze gefundeerd zijn. De inhoud van de lezingen is overzichtelijk weergegeven in een Episode Guide. Onder het tabblad Discussion Guides vind je suggesties voor verdere verwerking en discussie, toegespitst op beginners en gevorderden.  En onder “Readings” vind je theorie en informatie over de denkers die hij in zijn colleges behandelt.

Thema's zijn onder andere: de verhouding tussen de rechten van het individu en die van de staat, moet je daden beoordelen op hun intentie of op hun effect, wanneer is het moreel juist om te liegen, wat is het goede leven.

Begin gewoon eens met een half college; erg leuk om te kijken en goed te volgen, ook al is het in het Engels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten