Totaal aantal pageviews

woensdag 2 februari 2011

Morgen presentatie Canon van de Gerontologie.

De Daily Social Worker heeft het laatste nieuws altijd het eerst en daarom kan hij nu al melden dat morgen de Canon van de Gerontologie gepresenteerd wordt. Alweer een Canon? Ja, wij Nederlanders zijn nu eenmaal dol op lijstjes. Ik noem alleen maar de Opvoedingscanon, de Canon  Sociaal Werk en natuurlijk de moeder van alle canons, de Nederlandse geschiedeniscanon.

Toch is deze Canon minder een lijstje als wel een beknopte weergave van de body of knowledge van de gerontologie, de wetenschap die het ouder worden in al zijn facetten bestudeert. Die kennis is keurig gerangschikt naar vijf verschillende domeinen: lichaam, individu, samenleving, geheugen en gezondheid.


Aan de Canon hebben vooraanstaande wetenschappers meegewerkt, zoals Nan Stevens, bijzonder hoogleraar Toegepaste Sociale Gerontologie aan de Vrije Universiteit, Kees Knipscheer, tot 2008, hoogleraar Gerontologie aan diezelfde VU  en Giel Bosman, docent biochemie aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen.

In een toegankelijke stijl wordt de belangrijkste informatie op een bepaald domein gegeven, waarbij weer verder geklikt kan worden naar meer gedetailleerde informatie binnen de Canon. Zo bevat het hoofdstuk “lichaam” een link naar een apart artikel waarin het begrip apoptose wordt uitgelegd.

De Canon is nog in opbouw en dat betekent dat nog niet alle links werken. Verder had er naar mijn smaak wel wat meer gelinkt mogen worden naar informatie elders op het internet. Maar misschien komt dat nog. In ieder geval is de Canon een waardevol vertrekpunt voor ieder die op zoek is naar betrouwbare informatie over de ouder wordende mens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten