Totaal aantal pageviews

zondag 27 februari 2011

Als weten vergeten wordt.

Dementie geldt als een ouderdomsaandoening. In Nederland leven echter zo’n 12.000 mensen die jonger dan 65 jaar zijn en aan dementie lijden. Voor de omgeving is de impact van de ziekte veel groter dan wanneer mensen op oudere leeftijd dement worden. Jongdementerenden hebben specifieke zorg nodig. Zo zijn de oorzaken voor hun dementeren veel diverser dan bij ouderen. Agressie komt vaker voor, mogelijk ook omdat jongdementerenden meer tegen hun aandoening vechten. De behandeling is vooral gericht op het bieden van regelmaat en structuur. Dat kan meestal niet thuis, maar alleen in een gespecialiseerd verpleeghuis.

Jongdementerenden kunnen vaak lang leven met hun ziekte. Afgelopen vrijdag zond het programma Kruispunt een mooie documentaire.uit met de titel “Als weten vergeten wordt". Daarin wordt een portret geschetst van Gert en Suzanna. Gert is 68 jaar en woont sinds tien jaar in een speciaal verpleeghuis voor jongdementerenden. Voor zijn opname hebben hij en zijn partner 12 jaar geworsteld met de vraag wat er met hem aan de hand was. Suzanna is 50 jaar en woont sinds 14 jaar in het tehuis.

Uit de documentaire komt het beeld naar voren van twee mensen die zo op het oog een redelijk gelukkig bestaan leiden. Voor de omgeving is het vaak veel moeilijker. Vooral de manier waarop Gert´s vrouw af en toe naar hem kijkt zegt meer dan in woorden uit te drukken valt.

Lees hier informatie over de belasting die de zorg voor jongdementerenden voor mantelzorgers met zich meebrengt.

Hieronder is de documentaire (ca. 24 minuten) te bekijken

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Bekijk hieronder een item van Een Vandaag uit 2008 over de zorg voor jongdementerenden.

sitestat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten