Social workers werken met en aan problemen waarvoor de oplossing lang niet altijd direct helder is. Sterker nog: de oplossing is ook zelden optimaal. Vaak moeten er belangen tegen elkaar afgewogen worden. Bijkomende moeilijkheid is dat de kennis vanuit de menswetenschappen minder "hard" is dan wat de natuurwetenschappen ons in de afgelopen eeuwen hebben opgeleverd. Paradigma's wisselen elkaar af en wat vandaag waar is hoeft dat over 20 jaar niet meer te zijn.
Bron: http://www.freetech4teachers.com/
De filosofie kan helpen, al is het alleen maar door troost te bieden. Misschien denk je daarbij allereerst aan de ethiek, die de weg kan wijzen bij morele dilemma's. Maar ook de argumentatieleer kan social workers helpen kritisch te kijken naar de waarheidsclaims van wetenschappers en beleidsmakers.
Bron: http://www.wi-phi.com/
Een probleem is wel dat veel social workstudenten doeners zijn en filosofie maar een vaag vak vinden. WiPhi kan daar echter bij helpen. Niet de gratis Wifi, zoals je die in de kroeg en bij de McDonalds aangeboden krijgt, maar de (eveneens gratis) Wireless Philosophy, die bijeengebracht is door studenten van bekende Amerikaanse universiteiten als Yale, MIT, Duquesne. In animaties van 7 tot 9 minuten behandelen zij ingewikkelde filosofische vraagstukken. Hun doelgroep: mensen die nog niets van het onderwerp afweten. Op de website zijn de filmpjes in 12 categorieën gerangschikt, waaronder:
politieke filosofie
godsdienstfilosofie
taalfilosofie
kritisch denken
ethiek
linguistiek
WiPhi heeft daarnaast een Youtube-kanaal, waar je je op kunt abonneren. De filmpjes zijn in het Engels, maar door de ondersteunende animaties zijn ze ook voor mensen die niet zo goed Engels spreken gemakkelijk te volgen. Je kunt ook Nederlandse ondertitels aanzetten, maar die zijn zo slecht dat ze alleen maar afleiden.
Hieronder alvast een voorproefje: een filmpje over de rationele-keuzetheorie en het probleem van de collectieve actie