Totaal aantal pageviews

woensdag 5 februari 2014

Verder na een poging tot zelfdoding

In Nederland doen jaarlijks 94.000 mensen een poging tot zelfdoding. Wist je dat 95% van de mensen die een zelfmoordpoging doen, deze overleeft? De keerzijde is echter dat iemand die een tweede poging doet 37 keer meer kans heeft om te overlijden. Alle reden dus om veel aandacht te besteden aan de nazorg en dan niet alleen de professionele nazorg, maar ook de opvang door de omgeving. Toch weet juist die omgeving vaak niet, hoe te reageren.
Cara Anna, verslaggever in China, deed twee keer een poging. In dit artikel vertelt ze hoe een filmpje van 5 minuten, een TED-talk door J.D. Schramm, haar leven redde. In dat filmpje vertelt Schramm, een docent business communicatie aan Stanford University over zijn suïcidepoging en over hoe belangrijk het is om er over te kunnen praten. Bekijk het filmpje hieronder




bron: http://www.ted.com/talks/jd_schramm.html

In het filmpje wordt gesproken over het Trevor Project. Dat is een project dat zich richt op preventie van suïcide bij homoseksuele jongeren. Het project is voortgekomen uit een korte, met een Oscar bekroonde film "Trevor", die in 1994 uitgebracht werd en die gaat over een homoseksuele jongen in de Amerikaanse Bible belt.

Ook de omgeving staat vaak alleen met zijn gevoelens van schuld en verwarring. Vreemd genoeg blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen dat het voor de omgeving niet altijd goed is om hulp te zoeken bij een lotgenotengroep, een groep met andere nabestaanden van zelfdoding dus. Wel moet hierbij vermeld worden dat het in het onderzoek ging om mensen van wie een naaste was overleden door zelfdoding en dus niet om mensen die in hun omgeving een poging tot zelfdoding hadden meegemaakt. Of er naar die laatste groep (die dus veel groter is) ook onderzoek is gedaan, weet ik niet.